Omega 3 in otroci

Omega 3 in otroci

Že kot bodoče mamice, moremo med nosečnostjo skrbeti za sebe in razvoj otroka v trebuščku, tako je treba vnašati kar nekaj vitaminskih dodatkov, da še pred rojstvom poskrbimo za optimalno počutje sebe kot ploda, vse do rojstva. Izmed, za razvoj pomembnimi vitamini, so tudi omega 3 maščobne kisline, ki skrbijo za optimalen možganski razvoj ploda.

Tako je tudi pri dojenčkih zelo pomemben vnos vitaminov in mineralov in tako so tudi omega 3 maščobne kisline, ki so zelo pomembne že od samega začetka. Bistveno je, da maščobne kisline pri otrocih vplivajo na koncentracijo, miselne sposobnosti in inteligenco.

Kako pri otrocih doseči optimalen vnos omega 3 maščobnih kislin, v sklopu prehranjevalne verige?

Kot vemo so otroci inteligentna bitja in mnogi se srečujemo s situacijami zavračanja določene hrane pri otrocih, naj si bodi zaradi vonja, barve, ali samega okusa. Že v samem začetku je odvisno vse od nas, od priprave hrane, predvsem pa tem majhnim pametnim glavicam dopovedati na primeren način, kaj je zdravo za njih. Najprimerneje je doseči vnos omega 3 maščobnih kislin z morskimi ribami, za katere je že znano, da so najprimernejši vir teh maščob. Je pa v praksi znano, da otroci v veliki meri, ribe in ribjo hrano zavračajo. V kolikor je to neka stalnica, da se jim ribe upirajo, obstajajo dodatki v obliki kapljic omega 3, katere je lažje pomešati med hrano in tako zagotoviti primerno razmerje vnosa omega 3 maščobnih kislin.

Niso pa ribe in kapljice z ribjim oljem edina izbira omega 3 maščobnih kislin. Najdemo jih v nemalo rastlinskih živilih, predvsem v oreščkih, ki pa so otrokom nekoliko bolj ljubi. Na zelo igriv način lahko otrokom že v naravi pokažemo kaj je zdravo. Na sprehodih ob gozdovih, ali pa tudi že na domačih vrtovih in travnikih, veliko kje raste leska, s katere pridobivamo lešnike, te otroci dobro poznajo. Zato ob nabiranju in luščenju teh, uporabimo malo domišljije, s tem pa posledično poskrbimo za vnos primerne količine omega3 maščobnih kislin, ki vplivajo na njihove možgane in miselne sposobnosti.