Električni pastir je izvrstna vrsta ograje

Električni pastir je izvrstna vrsta ograje

Vsako leto na kmetiji napoči tisti del leta, ko je potrebno zagraditi pašnik, tako, da se bo lahko živina začela hraniti zunaj na travniku. To delo pa zahteva določeno ograjo, tako da živali, ki bodo na temu pašniku, ne bodo pobegnile, oziroma odtavale predaleč. Zato pa obstaja odlična vrsta ograje, za takšne primere in to je električni pastir.

Gre za odlično vrsto ograje, ki uporablja električno napetost, tako da se mu živali ne bodo približevale, ter bomo tako lahko minimalizirali pobege. Poleg tega pa bo električni pastir odlična zaščita za živino. To pa zato, ker za živino, divje živali predstavljajo zelo veliko nevarnost. V kolikor pa imamo ograjo iz električnega pastirja, se ga bo divja žival, ki poskuša priti na pašnik, dotaknila, ter se ustrašila in pobegnila.

Električni pastir pa ne rabi biti pod zelo veliko napetostjo, oziroma je priporočljivo, da je napeljan na bolj malo napetost. To pa zato, ker lahko prevelika napetost žival poškoduje ob stiku. Lahko pa se zgodi še huje, ter žival od stiku ponori, ter se lahko še dodatno zapodi v električni pastir, kar pa lahko pomeni, da bi se zagozdila, kar pa bi vodilo v smrt živali.

Električni pastir je izvrstna vrsta ograje

Tako je že zelo majhna napetost v električnemu pastirju zadosti, da bo žival lahko videla, da jo bo kontakt z samim električnim pastirjem, lahko poškodoval, ter se bo zato tega izogibala. Ob dotiku pa jo bo le rahlo zmotilo, ter ta kontakt ne bo vodil v nobeno vrsto poškodbe.

Tako bo za vsako kmetijo, ter vsak pašnik, električni pastir odlična vrsta ograje, s katerim lahko živini ustvarimo meje pašnika, poleg tega pa jo lahko zaščitimo pred divjimi plenilci, ter tudi preprečimo, da bi pobegnile, ter odtavale nekam daleč stran. Zato se tudi električni pastir zelo pogosto uporablja na kmetijah, saj je preprosto zelo učinkovit način zagraditve pašnika.